Папірці: ріжу, дивлюся.

Сьогодні вирішив ще раз провести тест на папірцях. На цей раз у цирковому номері приймали участь: свіжий бланк сегментного ножа і зранкуправлена ламінатна Мора.

Фото того і того

Морку правив по мікропідводу рамкою з F1200 Атлантіком для відновлення геометрії та тонесеньким брусочком непритертого байкаліту. Цей останній, віріше не він, а я, насадив подряпин на фаску. На другому фото видно тонюсеньку заусенку. Фотав коли вже ніякого інструменту під рукою не було.



Ну а це щойно витерте від масла лезо канцелярського ножика. Все зверху - це підвод. Тонка полоска внизу - мікропідвод. На горищних фото все те саме, тільки потовстіше.


Для різу я обрав такі, знаєте, квадратики паперові, що під них ще роблять пластикові бокси. На них пишуть різне щось важливе, а потім все воно іде у смітник.

Мора. Лицевий бік.Напрямок різу: праворуч без потягу:


Сегментний ніж. Лицевий бік. Напрямок різу: праворуч без потягу:


Видно різницю у лохматості і контрасті, хіхі. Насправді я, наприклад бачу, що різаний лезом край паперу має при кінці якесь ніби заокруглення, а от край різаний морою такого заокруглення не має. Використано той самий шматок паперу, тобто про різні плотності не йдеться. Під час самої процедури при різі морою права (я правша) стрічка паперу підгорталася у напрямку до мене, ніби плужком відкидалася ножем. Різ канцелярією такого ефекту не дав, воно таки тоньше набагато.

Мора. Зворотня сторона. Напрямок різу: ліворуч.


Сегментне лезо. Зворотня сторона. Напроямок різу: ліворуч


Ну на цих двох видно чітко хто тонкіше працює. Тільки от чому: через гостроту чи товщину?

Два папірці разом. Задня сторона. Нижній - канцелярія.


Два папірці разом. Передня сторона. Нижній - Мора. 


Дивина та й годі. Я, наприклад, поки нічого зрозуміти не можу. Ніби чистіший різ у сегментного леза, а чомусь радіус скруглення при різі папір має більший і це при тому, що канцелярське лезо тоньше за мору у декілька разів. 

26.03.20.15. В результаті цієї теми http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=47538.0 завдяки Циніку та його поясненням вирішив провести та порівняти результати різу паперу як вище і отак: 


Ну власне ось: 

Верхній листочок різано як на малюнку, нижній - чітко поперек. 


Зі зворотньої сторони верхній обріз - перпендикулярний, нижній - під кутом.


Все таки ніж в таких операціях підробляє плугом. 

27.03.2015. Для чистоти екперименту зробив те саме з канцелярським ножиком. 



Немає коментарів:

Дописати коментар